Welke kosten voor mediation zijn aftrekbaar?

Onlangs kreeg ik de vraag of de kosten die je maakt tijdens een mediation fiscaal aftrekbaar zijn. In deze blog beantwoord ik die vraag.

Aftrekbaar of niet?

Veel kosten die je maakt bij een mediator zijn niet aftrekbaar bij je aangifte inkomensbelasting. Er is één uitzondering. Dit zijn de kosten die je maakt voor het berekenen en vaststellen van de partneralimentatie. Deze zijn aftrekbaar voor de alimentatiegerechtigde; oftewel, de partner die de partneralimentatie ontvangt. Dit geldt ook voor de kosten die je maakt om te berekenen hoeveel het kost om de partneralimentatie af te kopen. Dit noem je ook wel de afkoopsom.

Welke eisen worden hieraan gesteld?

Om de kosten van het berekenen en vaststellen van de partneralimentatie op te mogen voeren bij de inkomstenbelasting moet je aan een aantal eisen voldoen.

Om te beginnen moet in het echtscheidingsconvenant staan dat er sprake is van partneralimentatie. Ten tweede moet het duidelijk zijn welke kosten je maakt voor het berekenen en vaststellen van de partneralimentatie. Een mediator kan dit deel specificeren op de factuur. Vraag aan je mediator of dit bedrag duidelijk op de factuur omschreven wordt. Dit is vaak geen probleem als de mediator berekent op basis van een uurtarief.

In het geval dat er sprake is van een totaalbedrag voor de mediation, dan wordt dit iets ingewikkelder. De mediator kan aangeven op de factuur welk deel van de gemaakte kosten zijn gemaakt voor het berekenen en vaststellen van de partneralimentatie. Het spreekt voor zich dat dit bedrag redelijk en eerlijk is.

Als de mediator vastlegt in het echtscheidingsconvenant dat de alimentatiegerechtigde het gehele bedrag van de berekening en vaststelling van de partneralimentatie betaalt, dan is dit totaalbedrag aftrekbaar.