Villa Pinedo

Vorig jaar was ik bij een bijeenkomst waar ook jongeren van Villa Pinedo bij aanwezig waren. Tijdens deze bijeenkomst vertelden ze hun verhaal: Het verhaal over de scheiding van hun ouders en de gevolgen zoals zij die hebben ervaren.

Indruk

Deze verhalen hebben een behoorlijke indruk op mij gemaakt. Ze vertelden over de ruzies tussen hun ouders en hoe het voor hen was om steeds van huis te wisselen. Hoe ze omgingen met de nieuwe liefdes van hun ouders, bonus broers, bonus zussen en andere nieuwe familie. Hoe ze soms worstelden met hun gevoelens als hun ouders slecht tegen hen over elkaar praatten. Daarnaast hoorde ik ook verhalen die wat positiever waren. Ouders die opbloeiden na de scheiding en weer zichzelf werden, ruzies die stopten en de rust die deze, toen nog kinderen, ervaarden.

Taak van de mediator

Wat mij extra duidelijk werd na het horen van deze verhalen is dat het een grote taak is van de mediator om ouders te laten inzien wat een scheiding met hun kinderen kan doen. Wat kunnen de gevolgen zijn voor de kinderen van bepaalde keuzes die ouders maken? Hoe gedraag je je tegenover je ex-partner waar je kinderen bij zijn en hoe praat je over je ex-partner tegen je kinderen? Allemaal belangrijke onderwerpen die, vind ik, in iedere mediation met (minderjarige) kinderen aan bod moeten komen.

villa pinedo

Villa Pinedo

Villa Pinedo is een stichting waar jongeren met gescheiden ouders andere jongeren en kinderen helpen die in hetzelfde schuitje zitten. Hoe mooi is dat! Dit helpen gebeurt op verschillende manieren.

Op het forum kunnen kinderen/jongeren vragen stellen die te maken hebben met de scheiding van hun ouders. De jongeren van Villa Pinedo kunnen hierop reageren en zo steun geven. Zij weten immers het beste hoe deze kinderen zich voelen, omdat ze het zelf vroeger ook hebben meegemaakt.

Als je tussen de 10-23 jaar bent kun je een ‘buddy’ aanvragen. Een buddy is een jongere tussen de 18-25 jaar oud aan wie je dan gekoppeld wordt via een chatprogramma. Deze buddy heeft gescheiden ouders en kan je advies geven en een luisterend oor voor je zijn. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

‘Aan alle gescheiden ouders’

Op de website van Villa Pinedo staan diverse brieven voor o.a. ouders, leraren, familie en nieuwe partners. De meest bekende is de brief: ‘Aan alle gescheiden ouders’. Deze brief is in 2012 in de Ziggo Dome voorgelezen aan 5000 mensen en heeft een behoorlijke indruk achtergelaten. Alle brieven zijn te downloaden.

Conclusie

Al met al vind ik dat Villa Pinedo goed werk verricht en de jongeren tot enorme steun kunnen zijn voor alle kinderen en jongeren met gescheiden ouders!