Gezamenlijk belastingaangifte doen na scheiding

Ik krijg regelmatig vragen over de belastingaangifte in het jaar dat je gescheiden bent. In deze blog geef ik antwoord op de meest gestelde vragen.

Wanneer eindigt het fiscaal partnerschap?

Het fiscaal partnerschap is beëindigd vanaf de datum dat jullie niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven en daarbij ook het verzoek tot echtscheiding is ingediend.

Voor samenwoners geldt dat een fiscaal partnerschap wordt beëindigd op het moment dat jullie niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven.

Is er een mogelijkheid om samen de belastingaangifte te doen over het jaar waarin je gescheiden bent?

Ja, je mag nog één keer samen belastingaangifte doen. En dit alleen over het jaar waarin jullie zijn gescheiden. Je mag in dit jaar aangifte doen alsof jullie nog steeds fiscaal partner zijn.

Is het verplicht om deze belastingaangifte samen te doen?

Nee, het is niet verplicht, maar in veel gevallen wel verstandig. Je kunt de aftrekposten en inkomsten zo verdelen dat het voor beiden onderaan de streep zo gunstig mogelijk is.

Waarom is het verstandig om nog één jaar gezamenlijk belastingaangifte te doen?

Je kunt de aftrekposten en inkomsten zo verdelen dat het voor beide onderaan de streep zo gunstig mogelijk is. Vooral als er sprake is van (ver)koop van een woning of (afkoop van) partneralimentatie kan dit veel geld besparen.

Hoe pakken we het aan als we deze aangifte niet samen gaan doen?

Als jullie besluiten om allebei apart aangifte te doen, dan doe je ‘gewoon’ alleen aangifte. Je bent dan voor het gehele jaar geen fiscaal partner, dus ook niet voor de maanden dat jullie nog wel getrouwd of geregistreerd partner waren.

Jullie geven allebei je eigen aftrekposten en inkomsten op en er wordt niks verdeeld. Ieder betaalt of ontvangt een eigen bedrag dat dus ook niet meer verdeeld hoeft te worden.

Hoe weten we of we samen aangifte gaan doen of niet?

Vaak is in het echtscheidingsconvenant een afspraak opgenomen over het wel of niet gezamenlijk de belastingaangifte doen. Als je niet meer weet wat jullie hierover hebben afgesproken, dan kun je het waarschijnlijk hierin terugvinden. Mocht er toch niks over in staan, overleg dan op tijd met elkaar.

Is het ingewikkeld om deze belastingaangifte te doen?

Dit ligt grotendeels aan jullie eigen kennis en kunde. Voor de één is dit makkelijk en een ander komt er niet uit. Veel mediators adviseren om de gezamenlijke aangifte in het jaar van scheiding door een deskundige te laten doen of in ieder geval te laten controleren. Een deskundige heeft hier veel ervaring mee en weet precies waar hij/zij op moet letten om het voor jullie beiden zo gunstig mogelijk te laten zijn. Dit kan het geld dubbel en dwars waard zijn!