Gescheiden feestdagen

Veel gescheiden ouders ervaren de maand december met al de gezelligheidsmomenten als een moeilijke maand. Toen jullie nog samen waren werd er samen Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw gevierd. Nu zijn jullie kinderen een deel van deze dagen bij de andere ouder en dat doet pijn. Je voelt de leegte en ervaart de stilte. Je mist je kinderen om je heen, je mist misschien je ex-partner en op deze dagen word je daar extra mee geconfronteerd.

Feestdagen vroeger

Vroeger, toen alles nog koek en ei was, was het vanzelfsprekend dat je als gezin bij elkaar was tijdens deze dagen. Je dacht er misschien helemaal niet bij na hoe het zou voelen als dit niet vanzelfsprekend was en dat is volkomen logisch. Vroeger hoefde je niet na te denken over wie wanneer pakjesavond viert. Dat gebeurde ‘gewoon’ op 5 december of in het weekend daarvoor. Nu moeten er agenda’s op elkaar worden afgestemd, helemaal als er ook nog Sint wordt gevierd met opa’s, oma’s en in de familie van een eventuele nieuwe partner van jou of je ex. Wat een planningen komen daar soms aan te pas. Hetzelfde geldt voor de Kerstdagen en Oud & Nieuw.

Kerstdagen

Veel stellen verdelen de Kerstdagen. De ene dag bij de ene ouder en de andere dag bij de ander. Vaak lukt deze verdeling nog wel, maar dan komt de vervolgplanning erbij. Zelf ben ik ook gescheiden en vind ik het belangrijk dat mijn kinderen op ‘mijn’ kerstdag ook hun opa en oma, oom, tante en nichtjes zien. Ik heb ervaren dat dat veel flexibiliteit vraagt van de rest van de familie. De gezamenlijke kerst met mijn familie kan dus maar op één van de twee dagen. Mijn broer moet dit dan ook maar kunnen regelen met zijn schoonfamilie. Nu ik een nieuwe partner heb die we ook graag tijdens Kerst zien is het eigenlijk een onbegonnen zaak geworden. En dan heb ik nog een kleine familie…

Planning feestdagen

De eerste jaren na mijn scheiding begon ik vlak na de zomervakantie met het opgooien van een balletje over hoe iedereen de komende Kerstdagen voor zich zag. Wie zou wanneer kunnen, was er eventueel iets te combineren met twee families op één kerstdag etc etc. Ik had al feestdagen stress voordat het september was. Dit moest anders.

Loslaten

Na een aantal stressjaren heb ik ervaren dat ‘loslaten’ voor mij het beste werkt. Ik doe mijn best dat mijn kinderen hun opa en oma zien tijdens de Kerstdagen en de rest loopt zoals het loopt. Soms zien ze hun andere familie wel, soms niet en dat is prima zo. Hetzelfde geldt voor hun bonusfamilie. Dit loslaten geeft mij enorm veel rust. Ik vind dat je het niet jaar in jaar uit kunt vragen van andere familieleden en daar de schoonfamilies van dat ze zich aanpassen aan onze situatie. Het is zoals het is. En mijn kinderen vinden het allemaal oké zo. Waar en met wie ze ook zijn, gezelligheid en liefde is het belangrijkste.

De dagen dat ze niet bij mij zijn

De eerste jaren dat de kinderen niet bij mij waren op de verschillende feestdagen in december vond ik moeilijk. Je ervaart keihard de realiteit. Je relatie is over en dit zijn de consequenties die daarbij horen. Mij hielp het om niet alleen te zijn. De gezelligheid op te zoeken. Ik besefte dat ik alleen mezelf ermee had als ik verdrietig thuis ging zitten.

Ik heb een nieuwe relatie en mede daardoor ervaar ik het niet meer als moeilijk, maar als ‘het hoort erbij’. De eerste jaren na scheiding vond ik het ook lastiger dan nu we een aantal jaren verder zijn. Mijn kinderen hebben het bij hun vader gezellig en ik maak er ook een feestje van.

Gescheiden feestdagen