Overlijden tijdens of na het scheidingsproces

Gelukkig komt het niet vaak voor dat iemand tijdens het scheidingsproces komt te overlijden. Erna is waarschijnlijker. Wanneer ben je nog elkaars erfgenaam? In deze blog geef ik hier antwoord op.

Overlijden tijdens het scheidingsproces

Je bent pas officieel gescheiden op het moment dat de echtscheidingsbeschikking is ingeschreven in de registers bij de burgerlijke stand, oftewel, bij de gemeente waar jullie ooit zijn getrouwd. Als je komt te overlijden tijdens het scheidingsproces, ben je nog steeds elkaars erfgenaam.

Er is een uitzondering. Op het moment dat jullie in een testament hebben vastgelegd dat de partner niet meer erft vanaf het moment dat er een verzoek tot echtscheiding is ingediend, dan is dit bindend. Je bent in dit geval iets eerder elkaars erfgenaam niet meer.

Overlijden na het scheidingsproces

Als de echtscheidingsbeschikking ingeschreven is bij de gemeente zijn jullie officieel gescheiden en elkaars erfgenaam niet meer.

Testament na scheiding

Het is verstandig om na de scheiding nog eens goed te kijken naar je testament. Klopt alles nog wat je hebt vastgelegd of is er een aanpassing nodig? Heb je nog geen testament, dan kan het verstandig zijn om deze te laten opmaken, met name als je minderjarige kinderen hebt. Klik hier voor meer informatie over dit onderwerp.

Overlijden en partneralimentatie

Als je ex-partner komt te overlijden op het moment dat jij partneralimentatie van hem/haar ontvangt kan dit voor financiële problemen zorgen. De partneralimentatie komt immers te vervallen op het moment dat de betaler overlijdt.

Op het moment dat je afhankelijk bent van dit bedrag is het verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Je kunt op deze manier financiële problemen voorkomen op het moment dat je ex-partner door overlijden de partneralimentatie niet meer zal voldoen.