Ik ga op vakantie en neem mee … een toestemmingsformulier

Ga je met je minderjarige kind op vakantie? En ben je niet meer samen met de andere gezaghebbende ouder?  Neem dan een toestemmingsformulier mee waarin de andere ouder toestemming geeft dat jullie kind mee mag naar het buitenland!

In deze blog geef ik hier meer informatie over en vind je een link naar het toestemmingsformulier.

Op vakantie in Nederland

Als je op vakantie gaat in Nederland heb je geen toestemmingsformulier nodig. Het is wel netjes om de andere ouder op de hoogte te stellen van jullie vakantieplannen. Geef ook door waar jullie kind in welke periode verblijft.

Op vakantie in het buitenland

Als je op vakantie gaat naar het buitenland met je minderjarige kind is het verstandig om een toestemmingsformulier te laten ondertekenen door de andere ouder. Dit is alleen nodig als de andere ouder ook het gezag heeft over het kind. Per kind moet een apart formulier worden ingevuld en ondertekend. Het maakt niet uit of je met de auto naar het buitenland gaat of met het vliegtuig.

Waarom is het verstandig om een toestemmingsformulier te laten ondertekenen?

Officieel horen beide ouders met gezag toestemming te geven als hun minderjarige kind naar het buitenland gaat. Dit geldt niet alleen voor alleenreizende gescheiden ouders, maar ook in alle andere situaties wanneer het kind niet met beide (gezaghebbende) ouders reist.

In het meest vervelende geval kan de toegang tot een land of het instappen in een vliegtuig worden geweigerd en dat risico wil je natuurlijk niet lopen.

Indien je geen toestemmingsformulier kunt overleggen wordt in sommige gevallen de andere ouder opgebeld en heb je de kans dat jullie je reis kunnen vervolgen. Met name bij het reizen per auto zal er vaker niet dan wel gevraagd worden om het toestemmingsformulier, echter, mijn advies is om de gok niet te nemen.

Een toestemmingsformulier is overigens niet wettelijk verplicht.

Welke informatie moet je invullen op het toestemmingsformulier?

Op het toestemmingsformulier staat alle informatie die nodig is voor de douane. Naast de handtekeningen van beide (gezaghebbende) ouders en de persoonsgegevens van het kind moet je ook informatie invullen over de duur van de reis en locatie van het buitenlandse verblijf.

Wat kun je doen als de andere ouder niet wil tekenen?

Indien de andere ouder niet wil tekenen kun je via een advocaat aan de rechter vervangende toestemming vragen. De rechter geeft dus toestemming dat jullie kind naar het buitenland mag in plaats van de andere ouder. Zorg dat dit ruim voor de reis geregeld is.

Waar kun je een toestemmingsformulier vinden?

Op de website van De Rijksoverheid kun je het toestemmingsformulier downloaden en printen.