Waarom Mediation?

Mediation is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. In ruim 80% van de mediations lukt het om tot een gezamenlijk gedragen oplossing te komen. 

Bij mediation heeft u zelf in de hand voor welke oplossing er wordt gekozen. U bepaalt immers zelf of u akkoord gaat met de oplossing en u kunt ideeën aandragen. Als u zou kiezen voor een gerechtelijke uitspraak, is er een derde partij die beslist hoe het conflict opgelost wordt. Vaak is deze uitkomst niet voor beide partijen de beste oplossing.

Als de relatie met de andere partij belangrijk is, wordt vaak gekozen voor mediation. Tijdens de mediation wordt door de mediator aandacht besteed aan het communicatieproces en wordt deze in veel gevallen verbeterd. Ook wordt er aandacht besteed aan de visies van alle partijen op het conflict en dat kan voor begrip zorgen. Misverstanden kunnen worden opgelost.

Een gemiddelde mediation duurt tussen de 3-5 bijeenkomsten van 2-2.5 uur. In een aantal weken/paar maanden zijn veel conflicten opgelost. Als er via de rechtbank een uitspraak moet worden gedaan, bent u in het gunstigste geval een half jaar verder.

De kosten voor mediation worden vaak bij helfte gedeeld en het is daardoor per persoon veel goedkoper dan ieder een eigen advocaat. Uiteraard staat het partijen vrij, om andere afspraken te maken over de verdeling van de kosten.

 

Kort gezegd: Steeds meer mensen kiezen voor mediation, omdat de oplossing in handen van de partijen blijft. De kosten van mediation worden vaak gedeeld, waardoor het veel voordeliger is. Ook duurt een gemiddelde mediation veel korter dan als de oplossing via de rechtbank wordt gezocht. Een win-win-win situatie dus!