Scheiden en een huurwoning

Op het moment dat jullie uit elkaar gaan en wonen in een huurwoning dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regelgeving rondom ‘scheiden en een huurwoning’. In deze blog vertel ik hoe het in elkaar zit.

Hoofdhuurder, samenhuurder of medehuurder?

Als alleen jouw naam op het huurcontract staat dan ben je de hoofdhuurder.

Wanneer jullie beider naam op het huurcontract staat (samenhuurders) zijn jullie beide de hoofdhuurders.

Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt met de hoofdhuurder en jouw naam niet op het huurcontract staat, dan ben je automatisch de medehuurder.

Staat jouw naam niet op het huurcontract, maar woonde je wel samen in deze woning (zonder geregistreerd partnerschap of huwelijk), dan ben je geen medehuurder.

Hoofdhuurder

Als je alleen de hoofdhuurder bent en na de beëindiging van de relatie in deze woning wilt blijven wonen, dan hoeft de verhuurder het contract niet aan te passen. Je bent wel verplicht om bij de verhuurder te melden dat je voortaan alleen in deze woning woont.

Samenhuurder

Als jullie beide de hoofdverhuurder zijn en besloten hebben wie er in de woning blijft wonen ben je verplicht om de verhuurder te vragen of hij/zij ermee akkoord gaat dat één van jullie in de woning blijft wonen. Degene die er blijft wonen gaat door met het huurcontract.

Medehuurder

Op het moment dat een medehuurder in de woning wil blijven wonen en de hoofdverhuurder gaat verhuizen ben je verplicht dit te melden bij de verhuurder. Het huurcontract kan gewoon door blijven lopen. Via een aangetekende brief aan de verhuurder meld je dat de hoofdverhuurder gaat verhuizen en het huurcontract opzegt en de medehuurder de nieuwe hoofdhuurder gaat worden.

Samenwonend en niet op het huurcontract

Als jouw naam niet op het huurcontract staat en jullie alleen samenwonend waren (dus niet getrouwd en geen geregistreerd partnerschap) dan heb je er geen recht op om in de woning te blijven wonen.

Wanneer jullie het niet eens zijn

Op het moment dat jullie het niet eens zijn over wie er in de huurwoning mag blijven wonen is het verstandig om dit met een mediator te bespreken en samen een oplossing te zoeken.

Mocht dit zonder succes zijn, dan kan een rechter hier een uitspraak over doen. De rechter zal kijken naar de belangen van de twee ex-partners en de eventuele kinderen die erbij betrokken zijn.

Een rechter zal niet kijken naar wie de medehuurder of hoofdhuurder was. Het maakt ook niet uit wie er als eerste in de huurwoning woonde.