Hoe vertel je je kind dat je gaat scheiden?

Op het moment dat jij en je (ex)partner besluiten om te gaan scheiden, weet je dat er een moment komt dat jullie het tegen je kind moeten vertellen. Dit is vaak een moeilijk en verdrietig gesprek waar veel ouders tegenop zien.

In deze blog geef ik een aantal tips over hoe jullie dit zouden kunnen aanpakken.

Wie vertelt het aan je kind?

Het heeft de voorkeur om dit nieuws over jullie scheiding samen aan je kind te vertellen. Jullie kind zal dit nieuws als een boodschap van jullie samen zien. Een kind heeft dan ook direct de mogelijkheid om aan jullie beiden vragen te stellen over het scheiden.

Bespreek samen met je (ex)partner hoe jullie dit gesprek aan gaan pakken. Maak afspraken over wie wat tegen jullie kind gaat vertellen. Door dit voor te bereiden weet je wat je van elkaar kunt verwachten en kun je eventuele spanningen voorkomen. Het is belangrijk dat jullie beiden aan het woord komen. Je kind zal zo nog meer ervaren dat de boodschap van jullie samen komt. Doe erg je best om eventuele meningsverschillen en conflicten tussen jou en je (ex)partner te voorkomen. Tijdens dit gesprek draait het volledig om de gevoelens en vragen van jullie kind.

Als jullie meerdere kinderen hebben, is het verstandig om het op hetzelfde moment te vertellen. Zo voorkom je dat het ene kind van het andere kind hoort dat jullie uit elkaar gaan. Is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat er een behoorlijk leeftijdsverschil tussen jullie kinderen zit, plan dan het gesprek zo snel mogelijk achter elkaar. Zo voorkom je ook dat een kind met een geheim tegenover zijn broer/zus rondloopt.

Is het echt niet mogelijk om de boodschap over jullie scheiding samen met je (ex)partner te vertellen, bijvoorbeeld omdat jullie steeds ruzie maken, bespreek dan wel van tevoren wie het gaat vertellen en wanneer. Zodra jullie kind de ontbrekende ouder weer ziet raad ik aan dat deze ouder ook de tijd neemt om er met zijn/haar kind over te spreken.

Wanneer vertel je dit nieuws tegen je kind?

Het is erg belangrijk om dit nieuws te vertellen op een moment dat jullie kind nog een heel aantal uren de tijd heeft om vragen te stellen. Net voor het slapen gaan, of vlak voor schooltijd of een andere afspraak is niet verstandig. Aan het begin van een zaterdag of zondag of op een vrije middag is een handiger tijdstip. Mocht je kind behoefte hebben om over de komende scheiding te praten, dan is daar nog genoeg gelegenheid voor. Zorg dat je een rustig moment kiest en dat niemand wordt afgeleid door een televisie of telefoon.  

Wat vertel je tegen je kind?

Het allerbelangrijkste vind ik dat je je kind vertelt dat de scheiding niet door hem/haar komt. Benoem dit duidelijk en ook meerdere keren. Geef aan dat de liefde voor jullie kind nooit zal verdwijnen, ook al zie je je kind niet elke dag meer.

Vertel dat jullie niet meer samen in één huis willen wonen. Als er al duidelijk is wie van de ouders zal verhuizen, misschien wel allebei, zeg dit dan.

Duidelijkheid is voor alle kinderen op dit ogenblik erg belangrijk. Vertel, zover dit al duidelijk is, hoe de komende weken of maanden er voor je kind uit zullen gaan zien. Wat gaat er precies veranderen en hoe? Als je nog niet alles weet, spreek dan af dat je dit direct zal communiceren op het moment dat dit wel duidelijk is.

Het is ook erg belangrijk om de andere ouder niet af te vallen. Ook al ben je het niet eens met de scheiding en ben je nog zo boos of verdrietig, doe dit niet. Door kwaad te spreken over de andere ouder, of de andere ouder de schuld te geven van de scheiding, beschadig je je kind. Laat je kind ook nooit kiezen tussen jou en je (ex)partner.

Benadruk dat jullie altijd van je kind blijven houden, ook al zijn jullie niet meer bij elkaar. Geef ook aan dat jullie beiden voor je kind blijven zorgen, op wat voor manier jullie dit ook gaan regelen.

Als het kind vraagt waarom jullie gaan scheiden, geef dan duidelijk antwoord, zonder details.

Bijvoorbeeld:
– Papa en mama zijn niet meer verliefd op elkaar.
– Mama en papa maken elkaar verdrietig.
– Papa en mama hebben veel ruzie.
– Mama en papa willen niet meer samen in één huis wonen.

Betrek je kind bij het scheidingsproces

Het is belangrijk dat je kind zich gehoord voelt tijdens het scheidingsproces. Praat met je kind over de gevolgen die hem/haar aangaan. Houd tijdens het opstellen van het ouderschapsplan, bij bijvoorbeeld een mediator, rekening met de wensen van je kind, voor zover dit uiteraard mogelijk is. De mate waarin hangt natuurlijk ook af van de leeftijd van jullie kind.

Veel mediators, waaronder ikzelf, plannen een gesprek met het kind (als de ouders erachter staan). Het doel van dit gesprek is dat jullie kind het gevoel heeft dat hij/zij erbij betrokken wordt. Jullie kind ervaart dat zijn/haar mening belangrijk is en meegenomen wordt bij de beslissingen die worden gemaakt.

Emoties van je kind

Je kind kan boos worden na het horen van jullie plan om te gaan scheiden. Ook verdriet en angst zijn emoties die vaak voorkomen bij kinderen als ze dit nieuws te horen krijgen. Sommige kinderen trekken zich terug of worden juist opvallend druk. Met name kleine kinderen beseffen vaak nog niet wat de gevolgen zijn van scheiden en gaan weer lekker spelen, net alsof er niks aan de hand is.

Op het moment dat de veranderingen daadwerkelijk plaatsvinden en je kind ermee geconfronteerd wordt, is het extra belangrijk om goed in gesprek te blijven met je kind. Geef je kind de ruimte om emoties en gevoelens te uiten.

Samenvatting

Het is erg belangrijk om samen het gesprek te voeren met jullie kind waarin je meldt dat jullie uit elkaar gaan. Vertel het op een veilige plek en op een moment dat er tijd is voor het kind om vragen te stellen. Geef duidelijk aan dat het niet de schuld is van je kind dat jullie gaan scheiden en dat jullie allebei altijd enorm veel van jullie kind zullen houden. Geef eerlijk antwoord op de vragen van je kind, maar vermijd details. Bereid het gesprek samen voor en maak goede afspraken.

Ik wens jullie veel sterkte!